blogHeader

Ходене на пръсти - трябва ли да се тревожим

toe-walking-square

 

 

Ходенето на пръсти при децата е относително често срещано явление и може да бъде съвсем нормална част от развитието на детето или пък да е признак за сериозен проблем. 

 

Какво е ходенето на пръсти?

При ходене на пръсти, детето ходи на пръстчетата на краката или просто петата му не докосва първа земята, когато прави крачка. Това се смята за нормално до 2-3 годишна възраст. След тази възраст, ако няма конкретна медицинска причина, този вид ходене се счита за идиопатично ходене на пръсти или просто лош навик. 

 

Причини за ходенето на пръсти

 

Дефиницията за ходене на пръсти е проста, но не толкова просто се оказва установяването на причината за това. В повечето случаи този начин на ходене изчезва около петата година от живота на детето, но понякога той може да е сигнал за по-сериозни проблеми - вестибуларни нарушения, неврологични проблеми, аутизъм, стегнат прасец, който не позволява петата да стигне земята или нещо друго. В повечето случаи, когато ходенето на пръсти не е придужено от други дефицити в развитието, то ще отшуми.

 

Какво да направим?

 

Много родители си задават въпроса как да спрат ходенето на пръсти при децата. Терапевтичното лечение  зависи от причините за това явление, колко силно изразено е то ( стъпва ли изобщо детето на земята с цяло стъпало или е постоянно на пръсти), колко стегнат е станал прасеца и какви други промени са настъпили в мускулатурата на стъпалото и в глезена на детето в резултат от този вид ходене.

Лечебните методи могат да включват разтягане, поставяне на гипс (гипсът се сменя през определени периоди и равномерно разтяга сухожилията) или дори ботокс инжекции ( ботоксът временно парализира мускула на прасеца, за да може да се разтегне по-лесно). Понякога могат да се поставят шини, които да ограничат движението, за да не може детето да застава на пръсти. В по-леките случаи, същия ефект може да се постигне с високи твърди ботуши или високи тенис маратонки. В много редки и тежки случаи, е възможно да се прибегне до хирургическа намеса. Ако ходенето на пръсти е предизвикано от невъзможност на детето да толерира усещането на земята върху краката си, се въвеждат сензорни интервениции - т.нар Wilbarger brushing protocol. 

Съществуват много дебати относно това кой метод на лечение е ефикасен и кой не.  Истината е, че всяко дете е различно и това, което работи за едно дете, може да не работи за друго. Ако Вашето дете е над 2г. и все още ходи на пръсти, нищо не пречи да се консултирате с педиатър или ортопед. Вие най-добре познавате детето си и ако нещо Ви тревожи - коментирайте го със специалист.

 

източник: https://theinspiredtreehouse.com