Translate
blogHeader
Свежи идеи, поглед отвътре и практични съвети от The Little Gym

Icons-3D-learning_BrainBoost_BulgarianСтимулиране на мозъчната дейностIcons-3D-learning_BrainBoost_Bulgarian 

Защо бебето да лежи по корем?

BabyMomonWedge (2)

Много често, когато чуят за класовете Bugs за деца от 4 до 10м, родителите питат "Ама той още не може даже да лази, какво ще прави"? Всъщност заниманията за малките бебета са изпълнени със стимули и предизвикателстава, които са специално подбрани така, че да подпомогнат правилното развитие на детето в този толкова важен период. Едно от нещата, за които не спираме да казваме на родителите е важността на поставянето на бебето по корем. 

Днес ще ви споделим какво казват Шерил Бърк и Ерин Смит в списание "Parents" по този въпрос.

 

Защо бебето да лежи по корем

Откакто преди повече от 10 години Американската академия на педиатрите започна да препоръчва бебетата да спят по гръб, случаите на Синдром на внезапната детска смърт спадат драстично, но все повече бебета развиват плоски петна на здната част на черепа, наречени позиционна плагиоцефалия. Това, което е по-важно обаче, е че постояннот лежане по гръб, може да нарушии моторното развитие на бебето, защото в тази позиция то няма възможност да работи над мускулатурата на горната част на тялото. Недостатъчното време по корем може не само да забави овладяването на базови умения като повдигане на главата и обръщане, но може да има отражение и върху овладяването на по-ключови умения като седене, лазене и ходене.

Кога бебето да зпочне да се поставя по корем

Поставянето по корем трябва да започне още когато бебето е новородено. ПОставяйте го по корем върху гърдите си или в скута си за по няколко минути, за да започне да свиква с тази позиция. Избягвайте да го правите веднага след хранене, тъй като натиска върху коремчето може да причини връщане на храната. В най-добрия случай, поставянето по корем трябва да се случва, когато бебето е най-бодро - след смяна на памперса или след сън.

Колко време да лежи бебето по корем

В началото започнете с 2 или 3 3-минутни сесии на ден. С порастването на бебето и засилването на мускулатурата му, започнете да увеличавате времето докато стигнете до 20 минути общо на ден. Около 4тия месец, бебето трянва да е способно да отлепи гърдите си от пода и да се опре на лакти държейки главата изправена. Може дори да е способно да вдигне и ръцете от пода, да извие гръбче и да ритне с краката. Докато рита и се разтяга, може да залитне на една страна и да се обърне по гръб. Не се притеснявайте, това е абсолютно нормално. На около 5-6месеца, ще започне да се върти на коремче и да посяга с ръцете, за да достигне предмети пред себе си. Когато детето успява да постигне нови неща, добива увереност, която води до желание за още нови опити.

Ами ако детето ми не обича да лежи по корем

Някои деца не обичат да лежат по корем. Тази позиция изисква повече усилие и те се противят на това. Не се отказвайте, започнете със съвсем малки - едноминутни сесии. Постепенно увличавайте времето. Бебето постепенно ще свикне и ще започне да лежи по корем с удоволствие. Окуражвайте го, играйте с него и запомнете - поставянето по корем трябва да е част от ежедневната игра, а не домашно задължение:)

Какви дейности мога да правя с бебето

Колкото по-забавно е за бебето времето прекарано по-корем, толкова по-малко ще му се противпоставя. Ето няколко идеи, които можете да опитате:

- Легнете по гръб и поствете бебето върху себе си по коремче. Гледайте го и му говорете. То ще се опитва да повдигне глава, за да види лицето ви.

- Сложете го на земята и наредете пред него играчки или поставете огледало:)

Безопасност

Когато посатвяте бебето по корем, поставяйте го на равна, плоска повърхност, а не върху диван. Не забравяйте- дори все още да не може да се обръща, винаги има вероятност това да се случи. Ако имате други малки деца или домашни любимци, уверете се, че бебето е на безопасно място.  Никога не оставяйте бебето по корем без надзор. Ако заспи, обърнете го по гръбче.

 

Ето и две видеа, които показват нагледно нещата по-горе:

Tummy time 1

Tummy time 2

 

Ако и вие имате бебенце на възраст между 4 и 10 месеца, заповядайте на пробен урок в The Little Gym, за да поработим за тези малки, но важни бебешки мускули:)

 

 


Личността на детето в предучилищна възраст

6_Almost there!

 

  • Липса на самоконтрол и импусливност. Децата в предучилищна възраст не обмислят нещата, защото техните мозъци могат да се фокусират само върху една мисъл или емоция в даден момент. Те реагират инстинктивно и не умеят да предвидят последствията от поведението си преди да реагират.
  • Егоцентричност. Наистина всичко се отнася само до тях, защото правилното развитие изисква познаване на себе си и изграждане на идентичност преди да се превърнем в социални същества. Фокусът ни трябва да е върху това да им помогнем да се научат да разбират себе си, преди да ги учим да разбират другите.
  • Търсене на контакт и близост. Децата в предучилищна възраст търсят близостта на възрастните, защото те не могат да функционират самостоятелно. Да бъдат близо до големите е тяхното най-голямо желание, те искат да се чувстват обгрижени, да им се доверяват да ги водят и да не се налага да "работят", за да заслужат обичта и близостта на възрастните около тях.
  • Страх от раздяла. Силната нужда на децата от близост води до чувство на липса и тревожност, когато са отделени от близките си хора. Ако ги оставяме под грижата на други възрастни, те трябва да ги чувстват достатъчно близки, за да се чувстват сигурни с тях. Лягането вечер е вид раздяла и затова децата често протестират.
  • Протвопоставяне и съпротива. Децата в предучилищна възраст са склонни да се съпротивляват, когато се чувстват контролирани от възрастен, към когото не са привързани. За да намалите съпротивата им, първо трябва да се опитате да привлечете интереса им и да събудите желанието им да ви следват преди да се опитате да ги насочите към друг вид дейност.
  • Интегритет. Децата в предучилищна възраст назовават нещата така както ги виждат и съобщават на света това, което виждат. Не очаквайте от тях дипломатичност и политическа коректност. Те просто се опитват да установят какво мислят и чувстват и поради тази причина игнорират социално наложените очаквания и правила.
  • Игривост. Децата в предучилищна възраст обичат да играят и инстинктивно имат нужда от откривателство, въображение и изследване на света около тях. Играта е това, в което децата се изявяват като отделно същество и започват да изразяват себе си и да влияят на околния свят. Те имат нужда да играят, за да откриват интересите си, да отклюват емоциите си и да развиват креативност и умения за решаване на проблеми и задачи.
  • Липса на съобразяване. Децата в предучилищна възраст виждат света през една призма и обикновено това е тяхната сoбствена:) Когато се научат да виждат повече от една перспектива ( между 5 и 7), те ще бъдат способни да се съобразят с чувствата на околните. До този момент, е задача на възрастните да им подсказват кога да споделят и как да си сътрудничат с околните.
  • Склонност към фрустрация и агресия- Частите от мозъка отговорни за дръпването на спирачката, когато сме фрустрирани, все още се развиват в предучилищна  възраст. Децата са склонни към агресия, когато са фрустрирани и имат нужда от възрастен, който да им помогне да овладеят тази силна емоция.
  • Срамежливст спрямо непознати. Срамежливостта е инстинкт, който има за цел да предпази връзката между възрастния и детето. Не бива да "отучваме" детето от срамежливостта, а да го срещаме и да го учим да общува с други хора от "племето", което се грижи за него.

 


Класове Bugs 4м-10м

Bugs_Boost_GetMovingSocial_beam_1400x1400_EN

Знаем какво си мислите..."Моето бебе не може още да пълзи, какво може да прави в The Little Gym". Това обаче съвсем не е така. В главите на малките бебоци се случват много неща. Всичко, което децата поемат като информация в тази възраст полага основите на цялостното им функционално развитие. Класовете Bugs (4-10м) насърчават ранното социално, умствено и физческо развитие на децата като едновременно с това осигуряват на родителите забавно място за споделяне на вълненията ( и изтощението:)) с други родители, които минават през същите предизвикателства. Всичко се случва в спокойна, безопасна и позитивна среда, в която вие и вашите деца имате възможността да напредвате със собствено темпо и винаги имате подкрепата на квалифицираните инструктори.

 

Класовете се провеждат всяка сряда от 9.30. За всички бебоци, които имат по-голям брат или сестра записани в The Little Gym, клас Bugs е безплатен. 

Ако искате заедно с Вашето бебе да се потопите в магията на The Little Gym, зпишете се на пробен урок тук

 

За повече информация можете да ни се обадите на 0888 594 441 или да ни пишете на sofia@thelittlegym.eu


Нов учебен модул

BoyHoldingShakers

Тази седмица в The Little Gym започва нов учебен модул, който се състои от 3 седмици. За всяка възрастова група той е различен и има различни цели. Днес избрахме да ви запознаем с това над какво ще се фокусираме с най-малките - Birds (10м-18м)

През следващите 3 седмици ще се фокусираме по-целенасочено върху това как учат децата и ще говорим за доказаната връзка между двигателните умения и развитието на мозъка. Координацията на децата и техните интелектуални способности се подобряват, когато те изучават околната среда чрез игра. Излагането на повече стимули, води до изграждане на по-плътни мрежи от неврони. Накратко - излагането на богата на стимули среда като тази в джима води до нарастване и развитие на мозъка. 

 

Ако все още не сте се докоснали до магията на The Little Gym, запишете се за пробен урок тук

 


Направи си сам торбичка за Halloween

tlghalloweencreaturebagimage

Halloween наближава и искаме да ви предложим нещо лесно и забавно, което можете да направите с детето си.Нужни материали:Картинка за оцветяване, което можете да изтеглите от тук!


Пастели, флумастери или цветни моливи


Хартиена торба


Тиксо или лепило


Въображение!Ето и стъпките:


Принтирайте картинката


Внимателно изрежете формичките от листа. Ако детенцето ви все още е малко, за да държи ножица - изрежете ги вместо него.


Използвайте формичките, за да направите коте, духче или уникално Halloween същество! Залепете формичките на торбата с лепило или тиксо.


Снимайте и качете снимката във нашата Фейсбук страница!

7 лесни начина да засилите връзката с бебето си

BabyMomUpClose

Като нов родител, имате тонове въпроси. Има толкова много неща, които искате да научите - от това как да се справяте с тревожността от раздяла като работеща майка до това как точно се пътува с новородено. Разбира се, изчели сте тонове книги за родителството по време на бременността, но сега, когато бебчо е вече тук, нямате време за това. Искате да прекарвате пълноценно време с детето си, но след като всички други задължения за деня са свършени, започвате да се чудите как да съберете ученето и забвлението в няколкото свободни минути, които остават. Предлагаме ви седем лесни начина, по които да стимулирате развитието на Вашето бебе по забавен за Вас и за него начин.

1.Разделяй и владей! С многото нови задължения, които идват с малкото човече, като сменяне на пелени, хранене и къпане, ежедневните задачи като метене на пода и миене на чиниие започват да изглеждат непосилни. Разделете домакинските задължения с партньора си, така че когато единият от вас е с бебето, другият да може да се погрижи за нещата, които са нужни, за да върви домакинството ви гладко. Ако пък имате близнаци, помислете за наемането на човек, който да помага макар и почасово. Приемете и мисълта, че разхвърляната къща не е най- страшното нещо на света, когато имате малки деца:)

2. Участвайте в класове. Потърсете занимания за родители с деца в близост до Вас. Освен всички ползи, които детето има от такива часове, те са възможност и за Вас да се социализирате и да срещнете хора, които са в същия етап от живота си. Не само, че ще изградите нови приятелства, но и ще споделите и ще получите опит и информация от други родители. 

3.  Разговаряйте. От новородени до навършване на първата си годинка, бебетата са очарователни малки гъби, които попиват всеки детайл, гледка и звук около себе си. Най-доброто, което можете да направите, за да подпомогнете езиковите им умения, е да им говорите постоянно, дори да Ви се струва глупаво. Използвайте различни игриви интонации и високи тонове. Бебето слуша, наблюдава и възприема всичко. То следи движението на устата и езика Ви и чува индивидуалните звуци в думите, които изричате. Четете книжки. Говорете докато го преобувате. Разказвайте му за деня си дори. Забавлявайте се и не се страхувайте да се вживявате и да бъдете смешни и забавни.

4. Пейте. Не е задължително да се ограничавате само с музиката за деца и бебета. Направете списък с любимите си парчета и пейте винаги, когато можете  (и най-вече в банята!:) Измисляйте си песнички за всичко. Не се притеснявайте от липсата на певчески заложби, детето Ви не се интересува от това колко правилно пеете, то просто изпитва удоволствие да чува гласа Ви, защото го е слушало още от първия ден в утробата. 

5. Легнете на земята. Времето за игри е чудесен начин да засилите връзката с детето си. Сложете бебчо на земята и поставете около него цветни предмети и играчки, към които да може да се протяга и които да разглежда. Това развива мускулатурата на гръбчето и торса и стимулира сетивата. Гушкайте се, люшкайте ги напред назад, опитвайте различни движения, играйте сякаш и Вие сте деца. 

6. Гушкайте . Ако сте работещ родител, може би Ви е трудно да намирате време за качествено прекарано време с бебето си преди или след работа. Възползвайте се от времето за преобуване, къпане и приготвяне за лягане, за да нагушкате, намачкате и нацелувате пухкавото човече:) Тези бузи са създадени за това!

7. Празник за сетивата!  Мозъкът на детето Ви се развива всеки ден. Осигурете му достатъчно стимули, за да вкарате всички сетива в действие. Направете околната среда интересна и стимулираща. Оставете го в столчето за хранене да Ви наблюдава, докато готвите, за да стимулирате обонянието. Пускайте различни видове музика или му давайте музикални играчки, играчки които издават различни звуци. Предлагайте му различни на допир предмети. Дори да Ви се струва, че не откликва на всичко, което правите, знайте, че то възприема и учи постоянно.

Дори и със запълнен график и разхвърляна къща, винаги можете да направите времето си с бебето забавно и полезно. Ако икате да научите повече за The Little Gym и да разберете как ние можем да ви помогнем за това, потърсете ни на www.sofia.thelittlegym.eu


Оставете въображението на детето Ви да се развихри!

FR Let your Childs Imagination Run Wild

Богата на въображение игра е повече от просто забавление и игра. В действителност, малките деца се учат чрез изразяване на тяхното въображение. Представете си как дете се грижи за кукла или плюшена играчка, или как се представя за пожарникар и спасява хора. Тези деца създават реални сценарии и ги разиграват. Така преструвайки се, децата са в състояние да влязат в различни роли, което им дава уникалната възможност да се учат на социални умения, научават се как да се справят с проблеми, на комуникация и съпричастност.

Как може да насърчите детето си да използува въображението си? Присъединете се към веселбата! Наблюдавайте интересите на детето Ви и слезте на неговото ниво, като седнете лице в лице и имитирате действията му. Правете просто това и се редувайте. Вашето дете вероятно ще имитира действията Ви. Оставете въображението на детето Ви да се развихри и започнете да играете заедно днес!Прекарва ли детето Ви твърде много време пред екрана?

FR Is Your Child Getting Too Much Screen Time

В днешно време и на тази възраст е невъзможно децата да не прекарват време пред екран. От таблети, телефони, компютри и телевизия, технологията е навсякъде. Но колко време пред екрана, ако изобщо има такова, е подходящо за малки деца?

Според американската академия по педиатрия, "Телевизия и други развлекателни медии трябва да се избягва за бебета и деца под 2 годишна възраст.  През тези първи години детският мозък се развива бързо и малките деца се учат най-добре, като взаимодействат с хора, а не с екрани."


Колкото и лесно да е да поставите детето си пред екрана, няма доказателства, че електронните медии допринасят за развитието. Вместо това, преместете електрониката далеч и предложете на детето ви не-електронни форми на забавление, като например книги, настолни игри, както и активна игра. Спазването на "електронна диета" не е необходимо да бъде абсолютно, а по-скоро ще видите ползите в развитието като ограничите екранното време сега и в дългосрочен план.


Прочетете цялата статия от Американската академия по педиатрия тук.