Translate
blogHeader
Свежи идеи, поглед отвътре и практични съвети от The Little Gym

Icons-3D-learning_GetMoving_BulgarianРаздвижи се!Icons-3D-learning_BrainBoost_Bulgarian 

Защо бебето да лежи по корем?

BabyMomonWedge (2)

Много често, когато чуят за класовете Bugs за деца от 4 до 10м, родителите питат "Ама той още не може даже да лази, какво ще прави"? Всъщност заниманията за малките бебета са изпълнени със стимули и предизвикателстава, които са специално подбрани така, че да подпомогнат правилното развитие на детето в този толкова важен период. Едно от нещата, за които не спираме да казваме на родителите е важността на поставянето на бебето по корем. 

Днес ще ви споделим какво казват Шерил Бърк и Ерин Смит в списание "Parents" по този въпрос.

 

Защо бебето да лежи по корем

Откакто преди повече от 10 години Американската академия на педиатрите започна да препоръчва бебетата да спят по гръб, случаите на Синдром на внезапната детска смърт спадат драстично, но все повече бебета развиват плоски петна на здната част на черепа, наречени позиционна плагиоцефалия. Това, което е по-важно обаче, е че постояннот лежане по гръб, може да нарушии моторното развитие на бебето, защото в тази позиция то няма възможност да работи над мускулатурата на горната част на тялото. Недостатъчното време по корем може не само да забави овладяването на базови умения като повдигане на главата и обръщане, но може да има отражение и върху овладяването на по-ключови умения като седене, лазене и ходене.

Кога бебето да зпочне да се поставя по корем

Поставянето по корем трябва да започне още когато бебето е новородено. ПОставяйте го по корем върху гърдите си или в скута си за по няколко минути, за да започне да свиква с тази позиция. Избягвайте да го правите веднага след хранене, тъй като натиска върху коремчето може да причини връщане на храната. В най-добрия случай, поставянето по корем трябва да се случва, когато бебето е най-бодро - след смяна на памперса или след сън.

Колко време да лежи бебето по корем

В началото започнете с 2 или 3 3-минутни сесии на ден. С порастването на бебето и засилването на мускулатурата му, започнете да увеличавате времето докато стигнете до 20 минути общо на ден. Около 4тия месец, бебето трянва да е способно да отлепи гърдите си от пода и да се опре на лакти държейки главата изправена. Може дори да е способно да вдигне и ръцете от пода, да извие гръбче и да ритне с краката. Докато рита и се разтяга, може да залитне на една страна и да се обърне по гръб. Не се притеснявайте, това е абсолютно нормално. На около 5-6месеца, ще започне да се върти на коремче и да посяга с ръцете, за да достигне предмети пред себе си. Когато детето успява да постигне нови неща, добива увереност, която води до желание за още нови опити.

Ами ако детето ми не обича да лежи по корем

Някои деца не обичат да лежат по корем. Тази позиция изисква повече усилие и те се противят на това. Не се отказвайте, започнете със съвсем малки - едноминутни сесии. Постепенно увличавайте времето. Бебето постепенно ще свикне и ще започне да лежи по корем с удоволствие. Окуражвайте го, играйте с него и запомнете - поставянето по корем трябва да е част от ежедневната игра, а не домашно задължение:)

Какви дейности мога да правя с бебето

Колкото по-забавно е за бебето времето прекарано по-корем, толкова по-малко ще му се противпоставя. Ето няколко идеи, които можете да опитате:

- Легнете по гръб и поствете бебето върху себе си по коремче. Гледайте го и му говорете. То ще се опитва да повдигне глава, за да види лицето ви.

- Сложете го на земята и наредете пред него играчки или поставете огледало:)

Безопасност

Когато посатвяте бебето по корем, поставяйте го на равна, плоска повърхност, а не върху диван. Не забравяйте- дори все още да не може да се обръща, винаги има вероятност това да се случи. Ако имате други малки деца или домашни любимци, уверете се, че бебето е на безопасно място.  Никога не оставяйте бебето по корем без надзор. Ако заспи, обърнете го по гръбче.

 

Ето и две видеа, които показват нагледно нещата по-горе:

Tummy time 1

Tummy time 2

 

Ако и вие имате бебенце на възраст между 4 и 10 месеца, заповядайте на пробен урок в The Little Gym, за да поработим за тези малки, но важни бебешки мускули:)

 

 


Ходене на пръсти - трябва ли да се тревожим

toe-walking-square

 

 

Ходенето на пръсти при децата е относително често срещано явление и може да бъде съвсем нормална част от развитието на детето или пък да е признак за сериозен проблем. 

 

Какво е ходенето на пръсти?

При ходене на пръсти, детето ходи на пръстчетата на краката или просто петата му не докосва първа земята, когато прави крачка. Това се смята за нормално до 2-3 годишна възраст. След тази възраст, ако няма конкретна медицинска причина, този вид ходене се счита за идиопатично ходене на пръсти или просто лош навик. 

 

Причини за ходенето на пръсти

 

Дефиницията за ходене на пръсти е проста, но не толкова просто се оказва установяването на причината за това. В повечето случаи този начин на ходене изчезва около петата година от живота на детето, но понякога той може да е сигнал за по-сериозни проблеми - вестибуларни нарушения, неврологични проблеми, аутизъм, стегнат прасец, който не позволява петата да стигне земята или нещо друго. В повечето случаи, когато ходенето на пръсти не е придужено от други дефицити в развитието, то ще отшуми.

 

Какво да направим?

 

Много родители си задават въпроса как да спрат ходенето на пръсти при децата. Терапевтичното лечение  зависи от причините за това явление, колко силно изразено е то ( стъпва ли изобщо детето на земята с цяло стъпало или е постоянно на пръсти), колко стегнат е станал прасеца и какви други промени са настъпили в мускулатурата на стъпалото и в глезена на детето в резултат от този вид ходене.

Лечебните методи могат да включват разтягане, поставяне на гипс (гипсът се сменя през определени периоди и равномерно разтяга сухожилията) или дори ботокс инжекции ( ботоксът временно парализира мускула на прасеца, за да може да се разтегне по-лесно). Понякога могат да се поставят шини, които да ограничат движението, за да не може детето да застава на пръсти. В по-леките случаи, същия ефект може да се постигне с високи твърди ботуши или високи тенис маратонки. В много редки и тежки случаи, е възможно да се прибегне до хирургическа намеса. Ако ходенето на пръсти е предизвикано от невъзможност на детето да толерира усещането на земята върху краката си, се въвеждат сензорни интервениции - т.нар Wilbarger brushing protocol. 

Съществуват много дебати относно това кой метод на лечение е ефикасен и кой не.  Истината е, че всяко дете е различно и това, което работи за едно дете, може да не работи за друго. Ако Вашето дете е над 2г. и все още ходи на пръсти, нищо не пречи да се консултирате с педиатър или ортопед. Вие най-добре познавате детето си и ако нещо Ви тревожи - коментирайте го със специалист.

 

източник: https://theinspiredtreehouse.com


Активности за дъждовно време

PrekCirclelaughing
Септември наближава и слънчевите дни намаляват. Ако е дъждовно и денят ви се е превърнал от забавен в отегчителен, опитайте едно от тези занимания, които ще забавляват децата и ще ги държат далеч от екраните.

 1. Упражнявайте ум и тяло с лов за съкровища на закрито. Вие можете да определите колко време да продължи, колко съкровища да скриете, какви допълнителни предизвикателства да добавите и колко да е сложно търсенето.
 2.  Нали знаете как всички пазим чорапите, които по мистериозен начин са останали без другарче?:) Време е да ги използвате за нещо полезно-вземете няколко копчета и други подръчни материали и направете кукли. А за да е още по-забавно, след като куклите са готови си направете куклено представление. За десерт може да изгледате заедно Мъпетите:)
 3. Направете си пикник или чаено парти на закрито. Пригответе си полезни бисквитки и се насладете на следобеда.
 4. One of the ultimate indoor activities for kids, build an epic fort with pillows, blankets, chairs, and couch cushions from around the house. Grab books, LEGO® bricks, actions figures, dolls, or stuffed animals for hours of fort-fun! Check out these 9 creative indoor forts!
 5. Едно от най-вълнуващите преживявания за деца на закрито е построяването на крепост от възглавници, одеала и столове. Грабвайте книги, лего, кукли, плюшени играчки и се подгответе за няколко часа забавление!:) Ето и малко вдъхновение
 6. Направете си домашно модно ревю. Преровете гардеробите и смесете равни части стил и забавление. Пуснете музика и завладейте подиума!:)
 7. Съберете групата! Създайте музика с помощта на домакински прибори и съдове, дървени лъжици, тигани , пластмасови чаши и каквото ви хрумне. Свирете познати мелодии и не забравяйте да пеете!
 8. Вкарайте децата в кухнята и си направете домашен пластелин.
 9. Напишете писмо на близък приятел или роднина. Всеки обича да получава писма. Дъждовните дни са прекрасен момент да покажете обичта си на някой, който е далеч от вас.
 10. Направете си плажно парти на закрито. Слагайте банския, грабвайте очилата и се опънете на хавлиите преструвайки се, че сте под слънцето. За да е още по-забавно, напълнете гореща вана. 
 11. Време е за Домашните Игри! Направете трасе и се преструвайте, че сте в The Little Gym. Измислете най-различни препятствия и предизвикателства, само се убедете, че всичко е безопасно.

Каквото и да е времето, тези игри-разбивачи на скуката ще превърнат дъждовния ден в незабравимо преживяване. А слънцето отново ще изгрее утре!:)

За още забавления на закрито-потърсете ни на бул. България 118
sofia.thelittlegym.eu


Летни забавления на открито

ExcitedBoy_copy

Ако децата ви вече се отегчават от дългите летни дни, а идеите ви какво да правите с тях са на изчерпване, значи е време за страхотни забвления навън. Играта на открито има много повече преимущества от това просто да ги изкарате от къщата - изследванията сочат, че те подпомагат развиването на социални умения, подобряват способността за концентрация, помагат за намаляването на стреса и като допълнение - децата получават дневната си доза вит. D! Едва ли е нужно да ви убеждаваме повече. Вижте някои от нашите любими забавления за цялото семейство.


Веселба в двора
 • Направете трасе с препятствия, узползвайки предмети, които имате под ръка - маркучи, макарони за басейн, дори метли! Децата могат да правят маймунски подскоци над маркуча, предно кълбо през макарона и да водят топка с метлата до финалната линия ! Направете свое собствено Ninja Warrior трасе!
 • Организирайте лов за находки в двора и оставете децата да се развихрят. Има толкова много неща, които могат да открият там, като добронамерени буболечки, растения, цветя, камъни и дори пера.
 • Засадете градина. Не само, че ще научите децата на отговорност (помислете за поливането и плевенето), но ще им покажете и как поникват растенията. Градинарството също допринася за развиване на познавателните умения, социализацията и речевите умения. 
 •  Включете пръскачките или направете импровизирана водна пързалка. Децата ще прекарат часове във водата, а може би ще убедят и вас да се спуснете поне веднъж:)

Нощни приключения
 • Къмпингуването край огъня, било то и в задния двор е специално преживяване за всяко дете. Грабвайте палатката, спалните чували, фенерчетата и газовата лампа и не се бойте от горските обитатели. 
 • Вечер на филмите в двора:) Прожектирайте любимият филм на детето си на опънат бял чаршаф и гарнирайте с купа от любимите  пуканки:)
 • Залавяме и освобождаваме - светулки! Ако сте достатъчно големи късметлии да живеете на място, където нощем могат да се наблюдават светулки, възползвайте се от възможността да съберете ( и освободите) няколко от тези магически буболечки.

Изучаване на големия свят
 •  Живеете близо до езеро или блато? Поемете на малко рибарско пътешествие, като въоръжите децата с тяхна собствена въдица и стръв. Ако децата ви харесват лазещите червейчета - пуснете ги да изровят няколко, преди да поемете към водата. А ако нямате достатъчно време за риболов, може просто да нахраните патиците и другите птици със гроздови или царевични зрънца.
 •  Опознайте добрата стара природа с поход или катерене. Това ще е прекрасна възможност за децата ви да изразходват енергията си и да научат нови неща за света около тях. Не забравяйте да приготвите малка закуска, достатъчно вода и лосион против слънце. Ето и списък с необходимите неща, според възрастта на детето.
 • Отидете на пикник в близкия парк или на басейн. Опаковайте обяд и се върнете вкъщи точно навреме за сладка следобедна дрямка.

Ако пък навън е твърде горещо за забавления - елате при нас ! www.sofia.thelittlegym.euЗащо летните лагери са полезни за децата ви

Summer_General_Boy

Всеки от нас като родител иска да осигури възможно най- добрите преживявания за децата си. Искаме те да бъдат щастливи, здрави и успешни. Съществуват много различни активности, които могат да подпомогнат постигането на тези цели по време на летните лагери. Заниманията осигуряват забавна и топлосърдечна среда, в която децата могат да общуват с положителни модели на поведение, да работят съвсместно с други деца, да развиват творческите си умения, да изграждат самостоятелност и още толкова много. Вижте тези 5 ползи от посещаването на летен лагер:

1. Откъсване от технологиите: изследвания показват, че децата прекарват средно 7.5 часа на ден, ангажирани с технологии. Лагерите дават на децата часове далеч от екраните, в които да преоткрият своите творчески умения и да общуват с връстниците си. 

2. Развиване на самостоятелност: Лагерите дават възможност на децата да стават по-независими, независимо дали посещават заниманията за няколко часа, един ден или една седмица. Отделянето от родителите позволява на малките в безопасна и сигурна среда да се научат да разчитат на себе си, на връстниците си и на другите.

3. Участие в повече физическа активност: Децата прекарват толкова много време, седнали на бюрата, на дивана или на кухненската маса; Летните лагери им предоставят физическа активност, възможност да се забавляват и да се движат със своите връстници чрез бягане, скачане, катерене и др.

4. Развиване на умения за работата в екип: лагерите предоставят на децата уникалната възможност да работят заедно за обща цел; Независимо дали по време на игра или друга дейност, те комуникират, учат и си помагат един на друг.

5. Изграждане на самочувствие: Поради липсата на конкурентност в дейностите и задачите,  децата получават възможност да придобият нови умения и да постигат успех със свои темпове. Този тип успех е пряко свързан с придобиването на самочувствие и самоувереност.

Летните лагери са чудесен начин да осигурите на децата възможност да придобият важни житейски умения, за да станат щастливи, здрави и успешни. За да научите повече за летните лагери на The Little Gym за деца 3-12 години, обадете ни се на tel: 0888594441


Митове за простуда и грип

FR Physical Activity can Boost a Child
Тя започва с хрема – следват кихане, кашляне и подаване на носни кърпички в цялото семейство. Ако се чувствате объркани за това как да лекувате настинки и грип, не сте сами. Разгранияете фактите от измислиците и бъдете наясно с 3-те най-яести мита за простудата и грипа.

Мит # 1: Ваксината срещу грип причинява грип: Първата противогрипна ваксина може да предизвика симптоми подобни на грип, но вирусите, които се съдържат във ваксините са били убити или "дезактивирани", което означава, че те не могат да причинят инфекция. Може да се проявят някои болезнени странични ефекти след ваксината, но това просто означава, яе имунната ви система реагира и обработва ваксината.

Мит # 2: По-вероятно е да се разболеят, ако сте на студено: Въпреки предупрежденията на мама, че трябва да се облияата по-дебело, студа не причинява настинка. Според Министерството на здравеопазването и социалните грижи, причината инфекциите да преобладават през зимните месеци е, че те се разпространяват когато повече хора остават на закрито за по-дълги периоди от време и са в близък контакт един с друг.

Мит # 3: Прегръдките и целувките са чудесен начин да се разпространят простуда и грип: грипните вируси и настинките обичат да влизат в тялото през носа или очите, така че прегръдка или целувка по бузата не е опасна. Не се страхувайте да давате на болното си дете много обич и не се притеснявайте, че една целувка или прегръдка ще разпространи вашите микроби върху него (или обратното).

Много родители признават The Little Gym като сигурно и чисто място, в което да заведат децата си. Ние работим усилено, за да гарантираме, че всяко ваше посещение отговаря на очкванията ви. Всекидневното и седмичното почистване и хигиенизиране помагат да поддържаме клуба блестящ да чистота и да държим микробите далеч. А ако детето ви се чувства не съвсем добре, нашата щедра политика за пропуснати уроци му позволява да вземе проуснатия урок със следващия клас, като просто трябва да ни се обадите преди отсъствието.

 


Стани и се раздвижи!

FR Get Up and Get Moving

Времената, те се променят, а с това става все по-трудно за децата ни да се чувстват ангажирани, щастливи и добре „просто ей така“. Знам, че не съм единственият, който е използвал моите приятели: телевизора, компютъра и таблета за отвличане на вниманието на децата ми когато имам нужда от 30 минути спокойствие.

Като родители, ние знаем, че не винаги е лесно, но изложени ли са децата ни на прекалено много технологии? Според Американската Академия по Педиатрия, децата прекарват средно по 7 часа на ден използвайки медиите, включително телевизор, компютър, интернет, видео игри и мобилни телефони. В един свят все повече завладян от медиите е още по-важно детето ви да е активно всеки ден.

Така че, как може да насърчи детето си да бъде активно? Покажете им, че да са активни е забавно! Бъдете активни като семейство, като например отидете на нощна разходка, джогинг, или просто поиграйте заедно футбол в задния двор. Можете също да запишете децата си на дейности извън дома като The Little Gym, които ще им помогнат да водят здравословен и активен начин на живот за години напред. Независимо дали ще тичате, скачате или ше правите акробатика, движете се с детето си, за да му изградите основа за живот изпълнен със здравословни навици!