Translate
blogHeader
Свежи идеи, поглед отвътре и практични съвети от The Little Gym

Местни новини

Защо бебето да лежи по корем?

BabyMomonWedge (2)

Много често, когато чуят за класовете Bugs за деца от 4 до 10м, родителите питат "Ама той още не може даже да лази, какво ще прави"? Всъщност заниманията за малките бебета са изпълнени със стимули и предизвикателстава, които са специално подбрани така, че да подпомогнат правилното развитие на детето в този толкова важен период. Едно от нещата, за които не спираме да казваме на родителите е важността на поставянето на бебето по корем. 

Днес ще ви споделим какво казват Шерил Бърк и Ерин Смит в списание "Parents" по този въпрос.

 

Защо бебето да лежи по корем

Откакто преди повече от 10 години Американската академия на педиатрите започна да препоръчва бебетата да спят по гръб, случаите на Синдром на внезапната детска смърт спадат драстично, но все повече бебета развиват плоски петна на здната част на черепа, наречени позиционна плагиоцефалия. Това, което е по-важно обаче, е че постояннот лежане по гръб, може да нарушии моторното развитие на бебето, защото в тази позиция то няма възможност да работи над мускулатурата на горната част на тялото. Недостатъчното време по корем може не само да забави овладяването на базови умения като повдигане на главата и обръщане, но може да има отражение и върху овладяването на по-ключови умения като седене, лазене и ходене.

Кога бебето да зпочне да се поставя по корем

Поставянето по корем трябва да започне още когато бебето е новородено. ПОставяйте го по корем върху гърдите си или в скута си за по няколко минути, за да започне да свиква с тази позиция. Избягвайте да го правите веднага след хранене, тъй като натиска върху коремчето може да причини връщане на храната. В най-добрия случай, поставянето по корем трябва да се случва, когато бебето е най-бодро - след смяна на памперса или след сън.

Колко време да лежи бебето по корем

В началото започнете с 2 или 3 3-минутни сесии на ден. С порастването на бебето и засилването на мускулатурата му, започнете да увеличавате времето докато стигнете до 20 минути общо на ден. Около 4тия месец, бебето трянва да е способно да отлепи гърдите си от пода и да се опре на лакти държейки главата изправена. Може дори да е способно да вдигне и ръцете от пода, да извие гръбче и да ритне с краката. Докато рита и се разтяга, може да залитне на една страна и да се обърне по гръб. Не се притеснявайте, това е абсолютно нормално. На около 5-6месеца, ще започне да се върти на коремче и да посяга с ръцете, за да достигне предмети пред себе си. Когато детето успява да постигне нови неща, добива увереност, която води до желание за още нови опити.

Ами ако детето ми не обича да лежи по корем

Някои деца не обичат да лежат по корем. Тази позиция изисква повече усилие и те се противят на това. Не се отказвайте, започнете със съвсем малки - едноминутни сесии. Постепенно увличавайте времето. Бебето постепенно ще свикне и ще започне да лежи по корем с удоволствие. Окуражвайте го, играйте с него и запомнете - поставянето по корем трябва да е част от ежедневната игра, а не домашно задължение:)

Какви дейности мога да правя с бебето

Колкото по-забавно е за бебето времето прекарано по-корем, толкова по-малко ще му се противпоставя. Ето няколко идеи, които можете да опитате:

- Легнете по гръб и поствете бебето върху себе си по коремче. Гледайте го и му говорете. То ще се опитва да повдигне глава, за да види лицето ви.

- Сложете го на земята и наредете пред него играчки или поставете огледало:)

Безопасност

Когато посатвяте бебето по корем, поставяйте го на равна, плоска повърхност, а не върху диван. Не забравяйте- дори все още да не може да се обръща, винаги има вероятност това да се случи. Ако имате други малки деца или домашни любимци, уверете се, че бебето е на безопасно място.  Никога не оставяйте бебето по корем без надзор. Ако заспи, обърнете го по гръбче.

 

Ето и две видеа, които показват нагледно нещата по-горе:

Tummy time 1

Tummy time 2

 

Ако и вие имате бебенце на възраст между 4 и 10 месеца, заповядайте на пробен урок в The Little Gym, за да поработим за тези малки, но важни бебешки мускули:)

 

 


Ходене на пръсти - трябва ли да се тревожим

toe-walking-square

 

 

Ходенето на пръсти при децата е относително често срещано явление и може да бъде съвсем нормална част от развитието на детето или пък да е признак за сериозен проблем. 

 

Какво е ходенето на пръсти?

При ходене на пръсти, детето ходи на пръстчетата на краката или просто петата му не докосва първа земята, когато прави крачка. Това се смята за нормално до 2-3 годишна възраст. След тази възраст, ако няма конкретна медицинска причина, този вид ходене се счита за идиопатично ходене на пръсти или просто лош навик. 

 

Причини за ходенето на пръсти

 

Дефиницията за ходене на пръсти е проста, но не толкова просто се оказва установяването на причината за това. В повечето случаи този начин на ходене изчезва около петата година от живота на детето, но понякога той може да е сигнал за по-сериозни проблеми - вестибуларни нарушения, неврологични проблеми, аутизъм, стегнат прасец, който не позволява петата да стигне земята или нещо друго. В повечето случаи, когато ходенето на пръсти не е придужено от други дефицити в развитието, то ще отшуми.

 

Какво да направим?

 

Много родители си задават въпроса как да спрат ходенето на пръсти при децата. Терапевтичното лечение  зависи от причините за това явление, колко силно изразено е то ( стъпва ли изобщо детето на земята с цяло стъпало или е постоянно на пръсти), колко стегнат е станал прасеца и какви други промени са настъпили в мускулатурата на стъпалото и в глезена на детето в резултат от този вид ходене.

Лечебните методи могат да включват разтягане, поставяне на гипс (гипсът се сменя през определени периоди и равномерно разтяга сухожилията) или дори ботокс инжекции ( ботоксът временно парализира мускула на прасеца, за да може да се разтегне по-лесно). Понякога могат да се поставят шини, които да ограничат движението, за да не може детето да застава на пръсти. В по-леките случаи, същия ефект може да се постигне с високи твърди ботуши или високи тенис маратонки. В много редки и тежки случаи, е възможно да се прибегне до хирургическа намеса. Ако ходенето на пръсти е предизвикано от невъзможност на детето да толерира усещането на земята върху краката си, се въвеждат сензорни интервениции - т.нар Wilbarger brushing protocol. 

Съществуват много дебати относно това кой метод на лечение е ефикасен и кой не.  Истината е, че всяко дете е различно и това, което работи за едно дете, може да не работи за друго. Ако Вашето дете е над 2г. и все още ходи на пръсти, нищо не пречи да се консултирате с педиатър или ортопед. Вие най-добре познавате детето си и ако нещо Ви тревожи - коментирайте го със специалист.

 

източник: https://theinspiredtreehouse.com


Личността на детето в предучилищна възраст

6_Almost there!

 

 • Липса на самоконтрол и импусливност. Децата в предучилищна възраст не обмислят нещата, защото техните мозъци могат да се фокусират само върху една мисъл или емоция в даден момент. Те реагират инстинктивно и не умеят да предвидят последствията от поведението си преди да реагират.
 • Егоцентричност. Наистина всичко се отнася само до тях, защото правилното развитие изисква познаване на себе си и изграждане на идентичност преди да се превърнем в социални същества. Фокусът ни трябва да е върху това да им помогнем да се научат да разбират себе си, преди да ги учим да разбират другите.
 • Търсене на контакт и близост. Децата в предучилищна възраст търсят близостта на възрастните, защото те не могат да функционират самостоятелно. Да бъдат близо до големите е тяхното най-голямо желание, те искат да се чувстват обгрижени, да им се доверяват да ги водят и да не се налага да "работят", за да заслужат обичта и близостта на възрастните около тях.
 • Страх от раздяла. Силната нужда на децата от близост води до чувство на липса и тревожност, когато са отделени от близките си хора. Ако ги оставяме под грижата на други възрастни, те трябва да ги чувстват достатъчно близки, за да се чувстват сигурни с тях. Лягането вечер е вид раздяла и затова децата често протестират.
 • Протвопоставяне и съпротива. Децата в предучилищна възраст са склонни да се съпротивляват, когато се чувстват контролирани от възрастен, към когото не са привързани. За да намалите съпротивата им, първо трябва да се опитате да привлечете интереса им и да събудите желанието им да ви следват преди да се опитате да ги насочите към друг вид дейност.
 • Интегритет. Децата в предучилищна възраст назовават нещата така както ги виждат и съобщават на света това, което виждат. Не очаквайте от тях дипломатичност и политическа коректност. Те просто се опитват да установят какво мислят и чувстват и поради тази причина игнорират социално наложените очаквания и правила.
 • Игривост. Децата в предучилищна възраст обичат да играят и инстинктивно имат нужда от откривателство, въображение и изследване на света около тях. Играта е това, в което децата се изявяват като отделно същество и започват да изразяват себе си и да влияят на околния свят. Те имат нужда да играят, за да откриват интересите си, да отклюват емоциите си и да развиват креативност и умения за решаване на проблеми и задачи.
 • Липса на съобразяване. Децата в предучилищна възраст виждат света през една призма и обикновено това е тяхната сoбствена:) Когато се научат да виждат повече от една перспектива ( между 5 и 7), те ще бъдат способни да се съобразят с чувствата на околните. До този момент, е задача на възрастните да им подсказват кога да споделят и как да си сътрудничат с околните.
 • Склонност към фрустрация и агресия- Частите от мозъка отговорни за дръпването на спирачката, когато сме фрустрирани, все още се развиват в предучилищна  възраст. Децата са склонни към агресия, когато са фрустрирани и имат нужда от възрастен, който да им помогне да овладеят тази силна емоция.
 • Срамежливст спрямо непознати. Срамежливостта е инстинкт, който има за цел да предпази връзката между възрастния и детето. Не бива да "отучваме" детето от срамежливостта, а да го срещаме и да го учим да общува с други хора от "племето", което се грижи за него.

 


Класове Bugs 4м-10м

Bugs_Boost_GetMovingSocial_beam_1400x1400_EN

Знаем какво си мислите..."Моето бебе не може още да пълзи, какво може да прави в The Little Gym". Това обаче съвсем не е така. В главите на малките бебоци се случват много неща. Всичко, което децата поемат като информация в тази възраст полага основите на цялостното им функционално развитие. Класовете Bugs (4-10м) насърчават ранното социално, умствено и физческо развитие на децата като едновременно с това осигуряват на родителите забавно място за споделяне на вълненията ( и изтощението:)) с други родители, които минават през същите предизвикателства. Всичко се случва в спокойна, безопасна и позитивна среда, в която вие и вашите деца имате възможността да напредвате със собствено темпо и винаги имате подкрепата на квалифицираните инструктори.

 

Класовете се провеждат всяка сряда от 9.30. За всички бебоци, които имат по-голям брат или сестра записани в The Little Gym, клас Bugs е безплатен. 

Ако искате заедно с Вашето бебе да се потопите в магията на The Little Gym, зпишете се на пробен урок тук

 

За повече информация можете да ни се обадите на 0888 594 441 или да ни пишете на sofia@thelittlegym.eu


Седмица Доведи Приятел

TLG_Social_Media_Blog_Post_Bring_a_Friend_Group_Bar_460x460_EN

През седмицата 08.10-14.10 джимът ще бъде място, на което можете да доведете приятелче и да му покажете какво точно правим в класовете. Имаме само две условия:

1во - гостът да бъде в същата възрастова група

2ро- да ни се обадите предварително, за да можем да гарантираме място.

 

Някои от класовете са пълни и местата за гостите са ограничени, но не се притеснявайте, ако не успеете този месец - ще ви дадем нова възможност съвсем скоро!:)

 

Очакваме ви!:)

 


Нов учебен модул

BoyHoldingShakers

Тази седмица в The Little Gym започва нов учебен модул, който се състои от 3 седмици. За всяка възрастова група той е различен и има различни цели. Днес избрахме да ви запознаем с това над какво ще се фокусираме с най-малките - Birds (10м-18м)

През следващите 3 седмици ще се фокусираме по-целенасочено върху това как учат децата и ще говорим за доказаната връзка между двигателните умения и развитието на мозъка. Координацията на децата и техните интелектуални способности се подобряват, когато те изучават околната среда чрез игра. Излагането на повече стимули, води до изграждане на по-плътни мрежи от неврони. Накратко - излагането на богата на стимули среда като тази в джима води до нарастване и развитие на мозъка. 

 

Ако все още не сте се докоснали до магията на The Little Gym, запишете се за пробен урок тук

 


Нови класове в The Little Gym

Benefits of Chores

 

Уау! Летящ старт през новата учебна година! 

Поради бързото запълване на групите, от тази седмица създаваме още два нови класа:

 

Flips/Hot Shots (6-12г.) - сряда 19.00  и  Giggle Worms (4-5г.) - петък 19.00

От миналата седмица направихме още една промяна в графика по препоръка на родителите. Неделните класове  за 3 и 5 годишните разменят местата си и стават съответно Funny Bugs (3-4г.) 12.00-12.50 и Good Friends (5-6г.) 13.00-14.00

 

Благодарим Ви за доверието и за обратната връзка!:)

 

Ако все още не сте част от семейството на The Little Gym - елате и опитайте!:) Запишете се за пробен урок тук : Пробен Урок

 

 

 

 

 

 

 


Анкета за удовлетвореност - ние ви чуваме

 MomBoySittingBall_copy

 

Екипът на The Little Gym е искрено благодарен на тези от  вас, близо 50% от всичките ни членове, които взеха участие в анкетата за удовлетвореност на клиентите. Вашите мнения и препоръки, както и окуражителните коментари, са изключително важни за нас. Решихме да споделим резултатите с вас, защото в The Little gym всички сме семейство. Процентите представени по-долу представляват осреднените отговори на съответния въпрос (като 5 е „съгласен“):

 

Отговори на въпроси

 • В The Little Gym, детето ми научава нови умения и се забавлява: 4.89/5
 • Инструкторите в The Little Gym са компетентни и подготвени: 4.88/5
  В The Little Gym получавам достатъчно внимание от екипа и се чувствам оценен като клиент: 4.89/5
 • Екипът на The Little Gym предоставя достатъчно информация за класовете и отговаря компетентно на въпросите ми: 4.89/5
 • Удовлетворен(а) съм от хигиената в залата, лобито и тоалетните в The Little Gym: 4.95/5


Мнозина от вас написаха и прекрасни окуражителни думи, които бихме искали да споделим дословно (редактирали сме само имената на децата, там където бяха използвани, за да се запази анонимността на анкетата):

 

„Всяко дете получава индивидуално отношение и внимание, в зависимост от потребностите му, характера , емоционалната му интелигентност и т.н. Прекрасно и щастливо място!!“

 

„Прекрасни сте! Най-високо оценявам инструкторите, които с усмивка и уважение напътстват децата да преодоляват страховете си и да постигат на пръв поглед невъзможни върхове!“

 

„Супер сте, винаги усмихнати, винаги отдадени, гостоприемни и грижовни! Дано и ние сме добри клиенти;)“

 

„Детето ми няма търпение да дойде петък и да се види с кака Лили. Супер щастлив е в джима и много се забавлява. Много му харесва това, че мама и/или тати го виждат и показва какво е научил и се хвали :) Благодаря ви, че сте част от нашето семейство!“

 

„Много сте мили и дарявате децата и родителите с радост и мотивация.“

 

„Учителите са не просто компетентни, те са изключително всеотдайни, любезни и отдадени към децата!“

 

„The Little Gym много ми помага да мога да дам на дъщеря ми безопасна среда за игри. Мисля, че тя научава много и това, което аз ценя, е че нищо не е насила. Забелязах, че тя много често прави упражненията много хубаво от часа след като й е показано за първи път. Явно тя има нужда да погледа първо :)“

 

Благодарим ви искрено, че оценявате усилията ни и обещаваме да продължим да правим всичко възможно, за да отговорим на очакванията ви и да поддържаме и повишаваме качеството на услугите.

 

Предложения и Препоръки

 

 Получихме също и конкретни предложения и препоръки. Част от тях са вече реализирани, а по други работим. Обобщихме ги в две групи – свързани с класовете и свързани по-общо с джима

 

Препоръки свързани с класовете

 

Част от препоръките бяха свързани с провеждането на класовете, с реда и дисциплината по време на заниманията и степента, до която инструкторите настояват децата да повтарят дадени упраженния. Използваме случая да поясним следното:

 

Инструкторите насърчават децата да изпълняват всички упражнения на всички станции. Но както знаете, всяка седмица преподаваме едно основно умение на всяка от трите станции (земя, смесена успоредка, греда), което е най-важно и именно затова инструкторите се позиционират в близост до съответния уред, на който то се изпълнява. Те наблюдават и напътстват децата при изпълнение на всички упражнения на всеки от уредите, от които е изградена станцията, но фокусът им е върху основното умение за дадената седмица.

За възрастовата група Funny Bugs (3-4г.) основното упражнение на всяка станция е единственото задължително упражнение. На другата част от станцията, децата изследват и изучават.

 

Освен това, ние активно окуражаваме децата да опитват всяко упражнение, независимо колко трудно им изглежда, но никога не ги караме насила. Убедени сме, че детето ще опита когато е готово физически и психически и затова предразполагаме децата чрез добронамерено отношение и топла и окуражаваща среда, в която те се чувстват комфортно и дават най-доброто от себе си. В това, The Little Gym се различава от повечето спортно-образователни програми.

 

По отношение на реда и дисциплината, ние учим децата на търпение, изчакване на ред и работа в екип, насърчаваме ги да участват активно и да спазват правилата за безопасност. Инструкторите винаги обръщат внимание на децата, които по някаква причина не следват инструкциите, но всяко дете е различно и има различни потребности. Затова и подходът ни е индивидуален към всяко дете.

 

Някои от вас препоръчват упражненията да са част от „игрови сценарии“. Това всъщност е вече факт. Всяка седмица, учебният план включва нова тема, която свързва отделните елементи на класа. Стимулираме двигателната активност чрез развитието на креативността и въображението на децата, което е характерна особеност на програмата и методът на преподаване в The Little Gym. При нас децата „висят като маймунки“, „ходят като мечета“, „ръмжат като лъвове“ докато изкачват планини и преодоляват препятствия. Или „гасят пожари“, „карат влакове“, „спасяват хора и животни“ по гимнастическите уреди докато научават интересни факти за различните професии.

 

По отношение на броя на децата в класовете, по стандартите на The Little Gym, максималният брой деца в група е 18 (с трима инструктори). При нас класовете са по-малки, като класовете родител-дете не надвишават 13 деца. Възможно е в даден ден, по изключение, да има повече деца (например в седмиците „доведи приятел“). Ние постоянно следим динамиката на записванията и отваряме нови класове при доближаване на максималния брой деца в клас от дадена възрастова група. От тази седмица, предлагаме 3 нови класа: Beasts (събота от 9:45), Funny Bugs (събота от 12:15) и Good Friends (неделя от 12:00).

 

Някои от вас поискаха клас за възрастни ☺ Програмата на The Little Gym не включва класове за възрастни. Но ние обмисляме идеята да ви предизвикаме с различни гимнастически умения на специално организирано събитие. Също така, планираме да организираме „сървайвър“ вечер за родители в скоро време.

 

 

Препоръки свързани с джима

 

Получихме и препоръки свързани с управлението на някои процеси в джима, за които ви благодарим. Бихме искали да ви информираме за следното.

 

Проветряваме джима и лобито редовно, но през зимния сезон се съобразяваме с времето необходимо за затопляне между класовете. Хигиената и безопасността в джима са изключително важни за нас.

 

По отношение на телефонните разговори на родители от лобито, не мислим, че е възможно да забраним или ограничим такива разговори. Разбира се, лобито на The Little Gym е публично пространство и всички ние до някаква степен трябва да се съобразяваме с другите. Затова разчитаме на такта и дискретността на всеки от вас да прецени кои разговори да проведе от лобито и за кои да излезе извън него.

 

По отношение на смяната на инструктори, както знаете, в последните месеци към нас се присъединиха прекрасни нови инструктори, които преминаха успешно през задължителното обучение и вече са част от екипа, който преподава на децата ви. В този процес, инструкторите на някои от класовете се промениха. Стремим се даден клас да се води винаги от същите инструктори. Уверяваме ви, че всички инструктори преминават през същото обучение и са еднакво подготвени да водят класовете.

 

По отношение на жълтата стена, до която подреждаме децата за определени елементи на класа, обсъждаме възможността за допълнителна изолация от вътрешната страна. Очакваме отговор от собствениците на сградата.

 

Получихме коментар и по отношение на плюшеното мече Джим, което от две седмици започна да гостува на децата. В една от групите е имало разплакани деца, защото не са го получили при първото му появяване. Съжаляваме за това. Идеята зад мечето е децата да се почувстват отговорни и да се грижат за него в рамките на една седмица, като внимават да не го загубят, забравят, изцапат и т.н. Освен това, Джим учи децата на търпение – да изчакат реда си да го получат. Раздаваме мечетата на случаен принцип и обясняваме на децата, че всяко от тях ще получи Джим и ще има възможност да ни разкаже за приключенията си с него. Просто може да не е тази седмица.

 

 

Благодарим ви още веднъж за отделеното време и споделените впечателения! Вашето мнение е изключително важно за нас!


Нека заедно помогнем на най-уязвимите деца в България!

2384113340_9196ffa1eb

 

 

 The Little Gym подкрепя мисията на УНИЦЕФ да осигури здраве, образование, закрила и подкрепа на всяко дете. Ние вярваме, че положителната промяна изисква постоянство и всеотдайност, затова сме част от корпоративната програма за редовно дарителство КОМПАНИЯ БЛАГОДЕТЕЛ. Бъдете БЛАГОДТЕЛИ и вие, за да помогнем заедно на най-уязвимите деца в България!

 

Дарявайте 5 лв. месечно през мобилния си телефон, като изпратите SMS с текст 5 TLG на номер 1021, а в края на март ние ще зарадваме част от вас със специални подаръци от The Little Gym и УНИЦЕФ!

 

Научете повече за дейността на УНИЦЕФ и вижте как може да дарявате по-големи суми на www.unicef.bg.

 

*ДДС и такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори. Общи условия на unicef.bg

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

 

Подаръците ще бъдат разпределени на лотариен принцип между всички участници, изпратили SMS с текст 5 TLG на номер 1021 в периода 01.03 – 31.03.2017 г.


Подаръците включват:


 • детски играчки с логото на УНИЦЕФ, които можете да видите на място в The Little Gym Sofia ( 6 бр.)
  чаша или тениска с логото на The Little Gym (6 бр.)

 • талон за 5% намаление на таксата за обучение в The Little Gym за сезона 2018/2019 (6 бр.)

 • талон за 15% намаление на таксата за обучение в The Little Gym за сезона 2018/2019 (1 бр.)


Разпределянето на подаръците ще се проведе публично в The Little Gym Sofia, по време на специално събитие, посветено на правата на детето. Имената на получателите на наградите ще бъдат публикувани и във Facebook страницата на The Little Gym Sofia.


Ваучер за подарък в The Little Gym

TheLittleGym_Blog_Winter_Camps_Illustrations_2017_460x460

 

Няма по-хубав подарък от преживяването.

The Little Gym Ви дава възможност да подарите на любимо дете незабравими моменти.

 

Откъде мога да купя ваучер?

На място от The Little Gym Sofia (бул. България 118)

 

На каква стойност?

Вие определяте стойността на ваучера. Ние добавяме избраната от Вас сума като кредит в профила на детенцето, за което е предназначен подаръка.

 

Срещу какво може да бъде осребрен ваучерa?

Ваучерът може да бъде осребрен срещу класове, летни занимания, рожден ден или брандирани продукти на The Little Gym. 

 

Получавам ли физически ваучер?

Да, разбира се:) Всички знаем, че децата имат нужда да държат подаръка си в ръце. Затова ние ще ви дадем ваучер и...още нещо!:)

 

 За повече информация, не се колебайте да се свържете с нас на sofia@thelittlegym.eu или 0888594441

sofia.thelittlegym.eu

 

 

 

 


Halloween в The Little Gym Sofia

Halloween gym-7

Halloween седмицата в The Little Gym Sofia започна! Всички наши Birds, Beast, Super Beasts , Funny Bugs, Giggle Worms, Good Friends и Grade School дечица са поканени да допринесат за съдаването на магическа атмосфера в джима тази седмица. Ето как можете да се включите:

1. Маскирайте се с най-интересния костюм, който можете да измислите!:)

2. Нарисувайте украса, която ние ще закачим в джима!

3. Елате с най-празничното си настроение!

4. Опитайте бонбоните и сладките, които сме приготвили за вас ( а защо не да донесете и вие нещо, което сте приготвили вкъщи с мама:)

5. Не забравяйте да си направите страхотна Halloween снимка, която другата седмицата ще можете да отнесете вкъщи!:)

Ако искате да видите още снимки от празнично украсения ни джим, посетете Facebook страницата ни. Ако пък още не сте пробвали какво е да си част от най-доброто преживяване за деца, запишете се за безплатен пробен урок ето тук: sofia.thelittlegym.eu


Направи си сам торбичка за Halloween

tlghalloweencreaturebagimage

Halloween наближава и искаме да ви предложим нещо лесно и забавно, което можете да направите с детето си.Нужни материали:Картинка за оцветяване, което можете да изтеглите от тук!


Пастели, флумастери или цветни моливи


Хартиена торба


Тиксо или лепило


Въображение!Ето и стъпките:


Принтирайте картинката


Внимателно изрежете формичките от листа. Ако детенцето ви все още е малко, за да държи ножица - изрежете ги вместо него.


Използвайте формичките, за да направите коте, духче или уникално Halloween същество! Залепете формичките на торбата с лепило или тиксо.


Снимайте и качете снимката във нашата Фейсбук страница!

Активности за дъждовно време

PrekCirclelaughing
Септември наближава и слънчевите дни намаляват. Ако е дъждовно и денят ви се е превърнал от забавен в отегчителен, опитайте едно от тези занимания, които ще забавляват децата и ще ги държат далеч от екраните.

 1. Упражнявайте ум и тяло с лов за съкровища на закрито. Вие можете да определите колко време да продължи, колко съкровища да скриете, какви допълнителни предизвикателства да добавите и колко да е сложно търсенето.
 2.  Нали знаете как всички пазим чорапите, които по мистериозен начин са останали без другарче?:) Време е да ги използвате за нещо полезно-вземете няколко копчета и други подръчни материали и направете кукли. А за да е още по-забавно, след като куклите са готови си направете куклено представление. За десерт може да изгледате заедно Мъпетите:)
 3. Направете си пикник или чаено парти на закрито. Пригответе си полезни бисквитки и се насладете на следобеда.
 4. One of the ultimate indoor activities for kids, build an epic fort with pillows, blankets, chairs, and couch cushions from around the house. Grab books, LEGO® bricks, actions figures, dolls, or stuffed animals for hours of fort-fun! Check out these 9 creative indoor forts!
 5. Едно от най-вълнуващите преживявания за деца на закрито е построяването на крепост от възглавници, одеала и столове. Грабвайте книги, лего, кукли, плюшени играчки и се подгответе за няколко часа забавление!:) Ето и малко вдъхновение
 6. Направете си домашно модно ревю. Преровете гардеробите и смесете равни части стил и забавление. Пуснете музика и завладейте подиума!:)
 7. Съберете групата! Създайте музика с помощта на домакински прибори и съдове, дървени лъжици, тигани , пластмасови чаши и каквото ви хрумне. Свирете познати мелодии и не забравяйте да пеете!
 8. Вкарайте децата в кухнята и си направете домашен пластелин.
 9. Напишете писмо на близък приятел или роднина. Всеки обича да получава писма. Дъждовните дни са прекрасен момент да покажете обичта си на някой, който е далеч от вас.
 10. Направете си плажно парти на закрито. Слагайте банския, грабвайте очилата и се опънете на хавлиите преструвайки се, че сте под слънцето. За да е още по-забавно, напълнете гореща вана. 
 11. Време е за Домашните Игри! Направете трасе и се преструвайте, че сте в The Little Gym. Измислете най-различни препятствия и предизвикателства, само се убедете, че всичко е безопасно.

Каквото и да е времето, тези игри-разбивачи на скуката ще превърнат дъждовния ден в незабравимо преживяване. А слънцето отново ще изгрее утре!:)

За още забавления на закрито-потърсете ни на бул. България 118
sofia.thelittlegym.eu


7 лесни начина да засилите връзката с бебето си

BabyMomUpClose

Като нов родител, имате тонове въпроси. Има толкова много неща, които искате да научите - от това как да се справяте с тревожността от раздяла като работеща майка до това как точно се пътува с новородено. Разбира се, изчели сте тонове книги за родителството по време на бременността, но сега, когато бебчо е вече тук, нямате време за това. Искате да прекарвате пълноценно време с детето си, но след като всички други задължения за деня са свършени, започвате да се чудите как да съберете ученето и забвлението в няколкото свободни минути, които остават. Предлагаме ви седем лесни начина, по които да стимулирате развитието на Вашето бебе по забавен за Вас и за него начин.

1.Разделяй и владей! С многото нови задължения, които идват с малкото човече, като сменяне на пелени, хранене и къпане, ежедневните задачи като метене на пода и миене на чиниие започват да изглеждат непосилни. Разделете домакинските задължения с партньора си, така че когато единият от вас е с бебето, другият да може да се погрижи за нещата, които са нужни, за да върви домакинството ви гладко. Ако пък имате близнаци, помислете за наемането на човек, който да помага макар и почасово. Приемете и мисълта, че разхвърляната къща не е най- страшното нещо на света, когато имате малки деца:)

2. Участвайте в класове. Потърсете занимания за родители с деца в близост до Вас. Освен всички ползи, които детето има от такива часове, те са възможност и за Вас да се социализирате и да срещнете хора, които са в същия етап от живота си. Не само, че ще изградите нови приятелства, но и ще споделите и ще получите опит и информация от други родители. 

3.  Разговаряйте. От новородени до навършване на първата си годинка, бебетата са очарователни малки гъби, които попиват всеки детайл, гледка и звук около себе си. Най-доброто, което можете да направите, за да подпомогнете езиковите им умения, е да им говорите постоянно, дори да Ви се струва глупаво. Използвайте различни игриви интонации и високи тонове. Бебето слуша, наблюдава и възприема всичко. То следи движението на устата и езика Ви и чува индивидуалните звуци в думите, които изричате. Четете книжки. Говорете докато го преобувате. Разказвайте му за деня си дори. Забавлявайте се и не се страхувайте да се вживявате и да бъдете смешни и забавни.

4. Пейте. Не е задължително да се ограничавате само с музиката за деца и бебета. Направете списък с любимите си парчета и пейте винаги, когато можете  (и най-вече в банята!:) Измисляйте си песнички за всичко. Не се притеснявайте от липсата на певчески заложби, детето Ви не се интересува от това колко правилно пеете, то просто изпитва удоволствие да чува гласа Ви, защото го е слушало още от първия ден в утробата. 

5. Легнете на земята. Времето за игри е чудесен начин да засилите връзката с детето си. Сложете бебчо на земята и поставете около него цветни предмети и играчки, към които да може да се протяга и които да разглежда. Това развива мускулатурата на гръбчето и торса и стимулира сетивата. Гушкайте се, люшкайте ги напред назад, опитвайте различни движения, играйте сякаш и Вие сте деца. 

6. Гушкайте . Ако сте работещ родител, може би Ви е трудно да намирате време за качествено прекарано време с бебето си преди или след работа. Възползвайте се от времето за преобуване, къпане и приготвяне за лягане, за да нагушкате, намачкате и нацелувате пухкавото човече:) Тези бузи са създадени за това!

7. Празник за сетивата!  Мозъкът на детето Ви се развива всеки ден. Осигурете му достатъчно стимули, за да вкарате всички сетива в действие. Направете околната среда интересна и стимулираща. Оставете го в столчето за хранене да Ви наблюдава, докато готвите, за да стимулирате обонянието. Пускайте различни видове музика или му давайте музикални играчки, играчки които издават различни звуци. Предлагайте му различни на допир предмети. Дори да Ви се струва, че не откликва на всичко, което правите, знайте, че то възприема и учи постоянно.

Дори и със запълнен график и разхвърляна къща, винаги можете да направите времето си с бебето забавно и полезно. Ако икате да научите повече за The Little Gym и да разберете как ние можем да ви помогнем за това, потърсете ни на www.sofia.thelittlegym.eu


Стани инструктор в The Little Gym Sofia

LeaderOfSeriousFun_EN
Ако сте енергични и имате желание за работа с деца, може би сте точно човекът, когото търсим!

Невероятния интерес, който породи The Little Gym Sofia и доверието, което ни гласуваха родителите през изминалия семестър, налагат разширяването на екипа ни:) 

С повече от 350 клуба по целия свят, The Little Gym е най-престижният център за обогатяване и физическо развитие на децата на възраст от 4 месеца до 12 години. В продължение на почти четири десетилетия "The Little Gym" е помогнал на милиони деца да изпитат тръпката от постиженията, да развият нови умения и да намерят нова увереност чрез разнообразни програми, базирани на гимнастика. Класовете родител / дете, предучилищна гимнастика и гимнастика за ученици се преподават в чиста, забавна, безопасна и топла среда, която насърчава децата да се развиват със свое собствено темпо.

Като член на екипа на The Little Gym, вие ще бъдете част от семейство, посветено на растежа и развитието на децата по целия свят. Ако това звучи като позицията, която сте търсили, моля, изпратете ни CV и мотивационно писмо и ние ще се свържем с Вас. В случай, че Вие се окажете нашият човек, ще преминете специално обучение в методите и философията на The Little Gym:)

sofia@thelittlegym.eu  mob: 0889594441


Летни забавления на открито

ExcitedBoy_copy

Ако децата ви вече се отегчават от дългите летни дни, а идеите ви какво да правите с тях са на изчерпване, значи е време за страхотни забвления навън. Играта на открито има много повече преимущества от това просто да ги изкарате от къщата - изследванията сочат, че те подпомагат развиването на социални умения, подобряват способността за концентрация, помагат за намаляването на стреса и като допълнение - децата получават дневната си доза вит. D! Едва ли е нужно да ви убеждаваме повече. Вижте някои от нашите любими забавления за цялото семейство.


Веселба в двора
 • Направете трасе с препятствия, узползвайки предмети, които имате под ръка - маркучи, макарони за басейн, дори метли! Децата могат да правят маймунски подскоци над маркуча, предно кълбо през макарона и да водят топка с метлата до финалната линия ! Направете свое собствено Ninja Warrior трасе!
 • Организирайте лов за находки в двора и оставете децата да се развихрят. Има толкова много неща, които могат да открият там, като добронамерени буболечки, растения, цветя, камъни и дори пера.
 • Засадете градина. Не само, че ще научите децата на отговорност (помислете за поливането и плевенето), но ще им покажете и как поникват растенията. Градинарството също допринася за развиване на познавателните умения, социализацията и речевите умения. 
 •  Включете пръскачките или направете импровизирана водна пързалка. Децата ще прекарат часове във водата, а може би ще убедят и вас да се спуснете поне веднъж:)

Нощни приключения
 • Къмпингуването край огъня, било то и в задния двор е специално преживяване за всяко дете. Грабвайте палатката, спалните чували, фенерчетата и газовата лампа и не се бойте от горските обитатели. 
 • Вечер на филмите в двора:) Прожектирайте любимият филм на детето си на опънат бял чаршаф и гарнирайте с купа от любимите  пуканки:)
 • Залавяме и освобождаваме - светулки! Ако сте достатъчно големи късметлии да живеете на място, където нощем могат да се наблюдават светулки, възползвайте се от възможността да съберете ( и освободите) няколко от тези магически буболечки.

Изучаване на големия свят
 •  Живеете близо до езеро или блато? Поемете на малко рибарско пътешествие, като въоръжите децата с тяхна собствена въдица и стръв. Ако децата ви харесват лазещите червейчета - пуснете ги да изровят няколко, преди да поемете към водата. А ако нямате достатъчно време за риболов, може просто да нахраните патиците и другите птици със гроздови или царевични зрънца.
 •  Опознайте добрата стара природа с поход или катерене. Това ще е прекрасна възможност за децата ви да изразходват енергията си и да научат нови неща за света около тях. Не забравяйте да приготвите малка закуска, достатъчно вода и лосион против слънце. Ето и списък с необходимите неща, според възрастта на детето.
 • Отидете на пикник в близкия парк или на басейн. Опаковайте обяд и се върнете вкъщи точно навреме за сладка следобедна дрямка.

Ако пък навън е твърде горещо за забавления - елате при нас ! www.sofia.thelittlegym.euДесет въпроса, които да зададем на детето си тази вечер

MomBoySittingBall_copy

Да седнем и просто да поговорим с детето си, без значение на каква възраст е то, често се оказва не толкова лесна задача. С цялата суматоха около работата ни, училището, детската градина, извънкласните занимания и всички ежедневни дейности, често не ни остава време за спокоен и пълноценен разговор.

Вербалното общуване с детето в ранна възраст е важно не само за изграждането на взаимоотношенията родител-дете, но и е ключово за развитието на речта. То учи децата как да водят диалог, как да изслушват, да отговарят и да формулират собствени мисли и идеи. Днес ще ви дадем 10 въпроса, които можете да задавате на детето си всяка вечер преди лягане. А защо не и вие да отговорите на тях.

1. Какво те накара да се усмихнеш днес?

2. Има ли нещо, което те ядоса или натъжи днес?

3. Какво очакваш с нетърпение в утрешния ден?

4. С кого си игра днес?

5. С кого ти беше приятно да прекараш време днес?

6. Помогна ли на някого днес? 

7. Коя беше любимата ти част от деня?

8. Какво искаш да сънуваш тази нощ?

9. Научи ли нещо ново днес? Разкажи ми!

10. И разбира се никога не забравяйте въпроса за един милион долара..."Изми ли си зъбите?":)

Чудесно начало на разговор с малкия човек би могъл да бъде и въпроса "Как мина часът ти в The Little Gym?" :)


Защо летните лагери са полезни за децата ви

Summer_General_Boy

Всеки от нас като родител иска да осигури възможно най- добрите преживявания за децата си. Искаме те да бъдат щастливи, здрави и успешни. Съществуват много различни активности, които могат да подпомогнат постигането на тези цели по време на летните лагери. Заниманията осигуряват забавна и топлосърдечна среда, в която децата могат да общуват с положителни модели на поведение, да работят съвсместно с други деца, да развиват творческите си умения, да изграждат самостоятелност и още толкова много. Вижте тези 5 ползи от посещаването на летен лагер:

1. Откъсване от технологиите: изследвания показват, че децата прекарват средно 7.5 часа на ден, ангажирани с технологии. Лагерите дават на децата часове далеч от екраните, в които да преоткрият своите творчески умения и да общуват с връстниците си. 

2. Развиване на самостоятелност: Лагерите дават възможност на децата да стават по-независими, независимо дали посещават заниманията за няколко часа, един ден или една седмица. Отделянето от родителите позволява на малките в безопасна и сигурна среда да се научат да разчитат на себе си, на връстниците си и на другите.

3. Участие в повече физическа активност: Децата прекарват толкова много време, седнали на бюрата, на дивана или на кухненската маса; Летните лагери им предоставят физическа активност, възможност да се забавляват и да се движат със своите връстници чрез бягане, скачане, катерене и др.

4. Развиване на умения за работата в екип: лагерите предоставят на децата уникалната възможност да работят заедно за обща цел; Независимо дали по време на игра или друга дейност, те комуникират, учат и си помагат един на друг.

5. Изграждане на самочувствие: Поради липсата на конкурентност в дейностите и задачите,  децата получават възможност да придобият нови умения и да постигат успех със свои темпове. Този тип успех е пряко свързан с придобиването на самочувствие и самоувереност.

Летните лагери са чудесен начин да осигурите на децата възможност да придобият важни житейски умения, за да станат щастливи, здрави и успешни. За да научите повече за летните лагери на The Little Gym за деца 3-12 години, обадете ни се на tel: 0888594441


Как можете да помогнете на детето си да се фокусира

3_New discoveries at The Little Gym!

Вярно е – на днешните деца име трудно да се фокусират, да задържат погледа си върху това, което правят и понякога изпускат важни детайли и инструкции. Най-често малчуганите научават как да внимават, да се заслушват, да реагират на вербални инструкции и да се потопят в дейността, когато това се случва в група.

Ето някои дейности (групови и индивидуални), които могат да подпомогнат вашето дете:


1. Децата може да не реагират на директна инструкция, особено когато става въпрос за ежедневни неща, като миене на зъбите, например. Може да окажат съпротива, което да разгневи родителя, а ние не искаме да се стига до това. Така че, следващият път измислите песен или рими, за да провокирате вниманието на малкото дете. Това ще му помогне да запомни какво се очаква от него, а е и забавно. Може да се използва и с цел научаване на нови умения.


2. Много е полезно да помолите детето да повтаря инструкциите, които сте му дали. С тази дейност се ангажират различни мозъчни структури и се формират силни невронни връзки, които са важни за ученето и паметта.

3. Пляскането с ръце, за да научите звуците на думите, тропане с крачета за отброяване – всичко това ще помогне на детето ви да остане фокусирано и да направи устойчиви спомени.


4. Ученето с помощта на игра с материали, които могат да се манипулират, като пластелин, например, ще помогне на детето, което обича да докосва и да бъде докосвано.


5. Децата имат нужда да се движат, за да учат. Използвайте топки, за да усети детето движението на тялото си, да развие добра моторика, позиции на тялото и баланс.


6. Можете да включите движението в процеса на учене, когато е възможно. Използвайте пространството около себе си, за да накарате детето да се движи – например, поставете му задача да взима от различни места на земята флашакарти, за да запаметява думите върху тях. Или залепете различни парчета от пъзел върху стените и накарайте детето да скача, за да ги събере.


Най-вече, ученето може да се осъществи по забавен и естествен начин за детето в атмосфера, която то се чувства в безопасност, независимо и значимо.      

  


Как си представям идеалното място за развитието на децата ми?

ParentChild_Baby-Mom

Беше вечерта на една много студена неделя. Ако се е случвало да останете с детето или децата ви вкъщи през дългите зимни дни, може би знаете колко изтощаващо може да бъде това понякога. Е, тази неделя беше различна за моето семейство, защото играхме една игра. Не настолна игра, далеч не. А такава, която изисква много тичане, координиране, добри моторни умения, планиране и, разбира се, много смях (и, като бонус, води до дълбок сън през нощта).

Научих за играта Г-н Фокс по-рано същия уикенд по време на много динамична и креативна среща за набиране на екип за Тhe Little Gym Sofia, която бях поканена да наблюдавам и оценя. Тази игра беше играна и координирана от потенциалните бъдещи инструктори и ръководителите на Тhe Little Gym Sofia. Когато наблюдавах как тези ентусиазирани, щастливи, позитивни млади хора бяха тотално потопени в дейностите, без да щадят енергия или усилия, а влагайки целия си потенциал, веднага си представих как те биха обучавали моите деца. И разбрах, че искам това да се случи по много причини.

В The Little Gym са прегърнали философията, че всяко дете се нуждае от някой, който вярва в неговия успех, и който го води в процеса с търпение и любов. Игрите, забавлението и гимнастиката са инструментите, които инструкторите (представете си хората, които описах по-горе) използват, за да развият двигателни умения, координация, гъвкавост, осъзнаване на тялото, все неща, които са изключително полезни за пълноценното участие на нашите деца във всекидневни дейности, не само спортни. Програмата е структурирана по такъв начин, че децата придобиват основополагащи умения за техния специфичен период на развитие и чрез спорта те всъщност ще станат по-уверени, социално ангажирани и способни да поемат рискове.

Като психолог и родител, винаги съм мечтала за подобно място, където авторитетите да провокират топли емоции в децата ми, където се развива доверие и привързаност. Представям си място, където аз ще мога да гледам от не толкова далеч, оставайки в същата зала, (наистина е добре да останете и да наблюдавате класа, заслужава си!) възхищавайки се на моя 4-годишен син (който е едно много активно зверче) и на демонстрирането на сложните постановки на моята 9-годишна дъщеря (елегантното ми момиче). Те ще търсят погледа ми с надеждата, че съм видяла постижението им. А аз ще се гордея с тях.

И така, тази същата вечер, когато приключихме с безбройните игри на Г-н Фокс и дъщеря ми ме прегърна силно, казвайки: “Хей, мамо, искам да играем по-често така!”, аз вече знаех, че Тhe Little Gym е нашето място.  Нямаме търпение да отвори врати в София.

[Анна Жукивская, майка на две деца, е фамилен терапевт, който работи в областта на образованието, развитието на социални, комуникационни умения, емоционална интелигентност, здравословно самочувствие в различни хора. Работи в областта на качествения живот на родителите и техните деца от 12 години. Анна е дипломиран клиничен психолог от Richmond University в Лондон (2005г).]

  


Защо е хубаво да оставите детето ви да изследва света?

6_Almost there!

Да може да изследва света без страх е един от първите и най-значими характеристики на увереното и здраво дете. Когато мама и тати не са свръхпротективни и оставят детето да научи за обкръжаващата го среда, да пада, да става, но да е жадно за нови неща, тогава те са в процес на възпитаване на уверено дете.

Кога всъщност родителите започват да се притесняват за безопасността на децата си? Когато бебето започне да пълзи. И след това, когато детето проходи, около една годинка. С прохождането идва и по-широкия свят. А някои казват, че с по-широкия свят идват и повече бели и проблеми. Може би е вярно, но когато сме достатъчно близо до детето, за да можем да реагираме, ако се наложи, и не толкова близо, че малкото да се чувства, че е наблюдавано постоянно, имаме по-голям шанс да успеем да се справим с евентуалните опасности. Когато детето падне – бройте преди да се затичате. Ще имате секунди да оценит  ситуацията и в повечето случаи детето няма да заплаче (освен ако ние не сме го притеснили с нашата реакция) и ще се изправи отново. По този начин децата учат най-ранните си житейски уроци и развиват увереност.

„Аз зная“ и „аз мога“ са думички, които искаме да чуваме от малчуганите от 2 до 4 годинки. Наша работа е като родители и професионалисти да развием здраво самочувствие в децата, за да бъдат те щастливи цял живот. Как хората се оценяват, се разбират с околните, се справят в училище или в работата по-късно зависи от тяхното.